Wat systemisch werk met mij doet

DOOR GERARD SMETS

Alleen de naam al ‘systemisch werk’ bracht me in verwarring. Hoezo ‘systeem’ – dat past helemaal niet, wil je ‘out of the box’ denken? Totdat ik later ontdekte dat dit hiervoor juist een heel krachtige methode is!
Een opstelling maakt de draden van het spinnenweb van het systeem waar jij deel van uit maakt zo zichtbaar. Je ziet dan opeens helder hoe de lijnen lopen en de verstrikkingen… en waar de ruimte zit.

Soms weet je wel dat er iets is, wil je graag vooruit, maar word je steeds aan je bretels teruggetrokken. Een opstelling brengt het systeem in beeld. Het systeem: je gezin, school, werk… het zijn allemaal systemen waar we bij horen met hun eigen krachtvelden.

Systemisch werk heeft mij veel gebracht. Ik weet nog toen ik er voor het eerst mee in aanraking kwam. Ik begreep er niets van en met familie had ik al helemaal niet zo veel. Dus weggegooide tijd en geld, dacht ik toen.

Toch won mijn nieuwsgierigheid van mijn weerstand, maar goed ook. Het heeft me veel opgeleverd zoals rust, helderheid en ik ben me krachtiger gaan voelen.
Ik volgde eerst een workshop om uiteindelijk zelfs diverse opleidingen in het systemisch werk af te ronden. Om nou te zeggen dat ik het snap, nee… op een of andere manier weet ik nog steeds niet hoe het werkt maar begrijp ik wel dát het werkt. En ik zet het graag in als instrument bij persoonlijke vraagstukken. Het heeft mij persoonlijk veel opgeleverd en ik draag deze expertise dan ook graag uit.

Je zou een opstelling kunnen zien als een röntgenfoto van een systeem.
Het belangrijkste is echter hoe jij betekenis eraan geeft.
=

Wat kan een opstelling dan voor je betekenen?
Ik zie het als een diagnosemodel: het kan je inzicht geven in waar het wringt. Vaak weet je wel waar je last van hebt, maar kom je niet tot een oplossing. Hiermee niet gezegd hebbende dat een opstelling de oplossing aanreikt. Nee, een opstelling geeft inzicht in welke stappen jij zou kunnen zetten in jouw ontwikkelingsproces. Een opstelling is als het ware een driedimensionale weergave van jouw innerlijk beeld. Een opstelling is betekenisgevend. Een opstelling geeft richting in het pad dat je hebt te gaan om nog meer jezelf te worden en te zijn.

Ik ontmoet je graag bij een van onze opstellingen en heb je vragen, voel je welkom om ze te stellen; en wellicht is een opstelling hierbij het juiste antwoord.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *