Wat nu te doen met de ervaringen ná een opstelling?

DOOR GERARD SMETS

In een opstelling word je soms dingen gewaar die niet direct voor je verklaarbaar zijn. De neiging van veel mensen is dan om de opstelling als het ware weer als een film terug te halen. Te gaan uitrafelen en analyseren wat er ook al weer gebeurde.

Als je dit dan ook nog probeert uit te leggen aan iemand die er niet bij is geweest, dan wordt het helemaal ingewikkeld. Hoe vind je de juiste woorden en wat gebeurde er ook al weer precies? Wat zei die representant die daar stond ook al weer en waarom werd daar dan zo op gereageerd etc… Voor je het weet ben je een nieuwe film aan het maken van jouw eigen opstelling.

Ons advies is: doe dit niet.

 

Laat de ervaring de ervaring zijn en deze zijn werk doen
Waar het in een opstelling om gaat, is dat jouw beeld van jouw werkelijkheid daar is neergezet, Dit is de basis waarmee gewerkt wordt, uitgaande van jouw vraag die je wilt onderzoeken. Representanten veranderen gedurende de opstelling vaak van plek waardoor er iets verandert in het totaalbeeld. Dit beeld roept weer een innerlijke beleving op bij jou als vraaginbrenger en daar gaat het om.

Neem deze ervaring mee en laat deze zijn werk doen. Ga voor je zelf na wat deze ervaring met je doet, wat dit gevoel op dit moment jou wil zeggen. Wat is daar fijn aan, wat geeft ruimte of wat is ook nog ingewikkeld? Merk je dat iets je nog raakt,? Soms kan er nog verdriet zijn dat aandacht behoeft. Soms komt er rust en ruimte. Neem de ervaring zoals het is.

Verlangen en gemis
Een opstelling kan ook een laag blootleggen waar je eerst niet bij kon. Je verlangen en gemis worden helderder. Het is jouw klus om aan te nemen dat het zo is als het is. ….Dat je het niet kunt sturen in de richting die jij zou willen. …Dat je de ander niet kunt veranderen, wel jezelf. …Dat je verlangen over vroeger wellicht nooit meer vervuld zal worden en je dit gemis te nemen hebt.

Je verlangen bijvoorbeeld om gezien te worden om wie je werkelijk bent door je moeder, maar dat dit niet meer kan, eenvoudigweg omdat ze er niet meer is. Dit gemis heb je te nemen.

Als je dit gemis niet leert nemen zoals het is, zal je verlangen je in de weg blijven staan in je ontwikkeling en zich steeds weer in het hier en nu projecteren op mensen in je omgeving, Zij zijn je moeder niet en kunnen dit verlangen ook niet voor je inlossen. Voor je het weet zit je gevangen in je ‘loop’ van verlangen en gemis. Projecteer je geschiedenis in het nu.

Zoals Kierkegaard zei: “Het leven wordt voorwaards geleefd en achterwaards begrepen.”

Nog een reden om niet gaan analyseren
Ik gebruik hiervoor wel vaker de metafoor van de kus. Kussen kan heerlijk zijn, een liefdevolle zoen kan je werkelijk in vervoering brengen, de chemie tussen twee personen. Dit wil je niet analyseren, je wilt werkelijk niet weten hoe de anatomie van de liefdeskus er uit ziet, Hoe tongen verstrengelen en speeksel zich mengt ….

Enfin genoeg … je begrijpt het vast al. Dit haalt je weg bij de ervaring wat de kus met je doet en dat is precies ook zoals het met een opstelling werkt. Neem de ervaring en laat die zijn werk doen.

Als representant
Hoe is het nu als representant in een opstelling? Je neemt immers ook je ervaringen mee!?

Eigenlijk geldt precies hetzelfde als hierboven beschreven. Er is blijkbaar iets geraakt in jou, dat resoneert op jouw systeem, op jouw leven, wat kun je hier van leren en soms is het handig om dit een keer in een opstelling in te brengen.

Heb je vragen en/of merk je dat er na een opstelling iets geraakt is dat nader onderzoek vergt, voel je welkom om dit met ons te delen of verder te onderzoeken.

 

 

1 gedachte op “Wat nu te doen met de ervaringen ná een opstelling?

  1. Mooi geschreven, dit belangrijke thema. Dank daarvoor. Ik stem er volledig mee in, en fijn dat het weer eens even gezegd wordt. Ik merk dat de verleiding altijd blijft bij sommige cliënten om te gaan analyseren. Soms onmiddellijk. Als ik dit aan zie komen, vaak voel je het al, zeg ik na de opstelling dat we even zwijgen hierover in deze pauze. Dat neemt die eerste gretigheid vaak al een eind weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *