Wat kan een familieopstelling jou – als “aanwezige” – opleveren?

DOOR TURA GERARDS

Als er een familie van iemand anders voor je neus opgesteld wordt, dan gebeurt er bewust en onbewust ook van alles met jou. Want iedereen heeft een vader of moeder.

Iedereen heeft een jeugd gehad waarin papa, mama, en eventueel zusjes en broertjes een hoofdrol hebben gespeeld. Wat er ook maar gebeurd is – of je nou kreeg wat je nodig had of juist niet – je bent voor altijd met je gezin van herkomst verbonden. En zo ben je dus ook een deel van de families van je vader en je moeder.

Dat is de reden waarom alles wat er in een opstelling met een “andere” vader of moeder gebeurt, jou op een of andere manier raakt. Jouw eigen ervaringen met jouw vader, moeder, opa’s, oma’s, ooms, tantes, zussen en broers kunnen weer naar boven komen: bekende herinneringen, de sfeer van de huiskamer, bepaalde woorden die vaak gebruikt werden door papa of mama, gevoelens die je niet mocht uitspreken, gebeurtenissen die je helemaal vergeten was, het lot van die ene oom of tante, jouw plek die ingenomen werd door een ander, de verstoring van geven en nemen…

Als jij zelf een opstelling aanvraagt, – en dus jouw kwestie en meestal jouw eigen familie wordt opgesteld, dan gebeurt dit alles natuurlijk ook maar… veel intenser.

Zie ook: “Wat kan een familieopstelling jou – als aanvrager – opleveren?” 

1 gedachte op “Wat kan een familieopstelling jou – als “aanwezige” – opleveren?

  1. Pingback: Wat kan een familieopstelling jou – als aanvrager – opleveren? | Opstellingen Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *