Wat kan een familieopstelling jou – als aanvrager – opleveren?

DOOR TURA GERARDS

Wanneer jouw persoonlijke vraag of kwestie voor je ogen opgesteld wordt door middel van representanten (die jou en jouw situatie niet kennen) zul je getuige zijn van een bijzonder fenomeen: die onbekende mensen ervaren dingen via hun lichaam en geven daar (op verzoek van de begeleider) uiting aan. Jij krijgt ineens een nieuw en levend beeld voorgeschoteld van iets waarover je ongetwijfeld heel veel hebt nagedacht.

Die visuele weergave raakt jouw brein op een andere manier dan erover nadenken en praten dat doen. Wat je ziet, raakt je vooral onbewust. En hoe dat in zijn werk gaat, tja… dat kun je bewust dus niet weten. En het wonderlijke is dat niet alles in een opstelling waar hoeft te zijn, terwijl het geheel toch… van alles in jou in werking zet.

Een familieopstelling heeft daarom ook altijd twee gevolgen:

 1. een onmiddellijk gevolg: een verandering in je gemoedstoestand.
  Wat je ziet gebeuren is meestal wonderlijk en kan verrassend waar zijn. Zo waar zelfs, dat je je soms afvraagt “hoe is dat toch mogelijk?”
  Het geheel kan ook onverwachte vragen oproepen.
  In elk geval kun je stellen dat jij – net als een containerschip op de wijde oceaan – meteen een kleine koerswijziging zult maken… een beetje naar links of een beetje naar rechts.
 2. een gevolg op de langere duur: een wezenlijke verandering in hoe jij “in je leven staat”.
  Omdat het beeld van de opstelling jou grotendeels raakt op onbewust niveau, zullen bepaalde veranderingen pas na een tijdje opvallen.
  Anders gezegd – en om bij het beeld van een containerschip op de wijde oceaan te blijven; na 100 km varen heeft die kleine koerswijziging van 100 km terug ertoe geleid dat jouw containerschip op een heel andere plek uitkomt!
  Je bemerkt ineens van: “Heej, ik heb de laatste tijd minder wrijving gehad met die en die” of “ik heb al een tijdje geen last meer van die stijve spier in mijn nek”. Of iets dergelijks.
  Ook komt het regelmatig voor dat familieleden (van wie lang niets gehoord is) ineens weer contact zoeken.

Het grootste voordeel van een familieopstelling is m.i. dat je resultaten bereikt zonder er veel over te hoeven praten. Sterker nog: na een opstelling kun je er het beste over zwijgen, ja… je mag het zelfs helemaal vergeten!!! Jouw onbewuste gaat verder met het vinden van oplossingen voor je kwestie terwijl je bewuste al weer lang met iets anders bezig is. 🙂

Zie ook: “Wat kan een familieopstelling jou – als “aanwezige” – opleveren?”

1 gedachte op “Wat kan een familieopstelling jou – als aanvrager – opleveren?

 1. Pingback: Wat kan een familieopstelling jou – als “aanwezige” – opleveren? | Opstellingen Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *