Onverwoestbaar, die loyaliteit van een kind t.o.v. moeder en vader

DOOR TURA GERARDS

De loyaliteit van kinderen ten opzichte van hun ouders is een bijzonder en merkwaardig fenomeen, want die loyaliteit blijkt volledig onverwoestbaar!
Ongezien zijn… verwaarloosd, mishandeld of verlaten zijn… er is niets dat die “ongrijpbare” verbinding tussen een kind en zijn moeder en vader kan verbreken. 

Door niets wordt de loyaliteit van een kind zo zichtbaar gemaakt dan in het verschijnen van een ziekte op latere leeftijd. In veel gevallen kan een innerlijke conflict met moeder of vader en hun familie-achtergronden een essentiële rol spelen.

Natuurgeneeskundige Stefan Hausner* stelt: “Opstellingen met zieken laten zien dat voor loutering of heling alleen een blik op het eigen leven vaak niet genoeg is. Ziekte moet worden beschouwd in samenhang met de context van de familie over generaties heen, en kan niet worden gereduceerd tot de persoonlijke geschiedenis van de patiënt.”

Jaren geleden ontmoette ik een liefdevolle vrouw die de taak op zich had genomen een thuis te bieden aan twee jongens (van 4 en 6 jaar) die hadden gezien hoe hun vader hun moeder vermoordde.
Alleen al na te denken hoe dat bizarre lot voor die jongens kan uitpakken, maakt me duizelig.
Ze kunnen geen kant uit, zo lijkt het.
Wat een innerlijk conflict, wat een wrijving zal er voortdurend in die zieltjes plaatsvinden!

Wanneer die jongens in contact komen met hun vader… waar moeten ze beginnen?
En wanneer zij – uit vrijwel niet te verdragen pijn – hun vader ontkennen en alle contact vermijden, hoeveel zal er dan wel niet onderdrukt moeten worden!
Dat zijn onmogelijke taken!

Gelukkig blijft een dergelijk extreem lot de meeste mensen bespaard.
Al is het feit dat elk hinderend familielot een ‘aardig’ spoor kan achterlaten.

Elk mens die in conflict is met een ander mens en de diverse aspecten daarvan niet aangaat en “heelt”, gaat in zijn leven verder met een innerlijke spanning. Daaraan kun je wel wennen, maar op den duur zal die spanning invloed hebben op je gedrag. Je kunt er onrustig, gek of overspannen van worden. Of het veroorzaakt vroeger of later onverklaarbaar ernstige gezondheidsproblemen.

Aan een lotsgemeenschap, wat een familie in wezen is, valt dus niet te ontsnappen.
Wat kun jij dan wel doen om weer in harmonie te komen met een verleden dat zich achter je aan sleept?
Een krachtig antwoord daarop is: dat wat is, de waarheid, zal gezien én aangenomen moeten worden.

Hausner formuleert het zo: “Alleen wie in harmonie is met het verleden, is ook vrij voor de toekomst. Wie tegen het verleden in opstand komt, blijft gebonden.” 

=

Familieopstelling
In familieopstellingen liggen kansrijke mogelijkheden om emotionele waarheden uit de eigen familiegeschiedenis onder ogen te komen, daarbij geholpen door representanten ( ?! ) die jouw voorgeschiedenis niet of nauwelijks kennen.

In een opstelling krijg je de kans om in vrede te komen met het lot van je moeder en vader. En dat zonder er veel over te hoeven nadenken en te praten. Het is een unieke mogelijkheid om de keuzes te aanvaarden die ouders en voorouders destijds onder (vaak bizarre) omstandigheden – en veelal in grote verwarring – hebben gemaakt…
En zo kan er op een dieper liggend niveau in jou iets wakker geschud worden,
Dan kan de liefde weer stromen!

“Het is een teken van diepe zielsverbondenheid dat kinderen niet-verwerkte gevoelens van hun ouders als het ware in zich opnemen om hen emotioneel te ontlasten en te stabiliseren.” (Franz Ruppert**)

Een van de eerste kinder-tv-persoonlijkheden, de Amerikaan Mister (Fred) Rogers (1928 – 2003), las voor de opnames altijd even het citaat dat hij op een papiertje in zijn broekzak bewaarde: “Frankly there isn’t anyone you couldn’t learn to love once you have heard their story.”

Dat is een prachtige waarheid om mee te besluiten.

 

* Hausner, Stephan. Zelfs als het me mijn leven kost. Systeemopstellingen met ziekten en aanhoudende symptomen. Groningen: uitgeverij Het Noorderlicht, 2009

** Ruppert, Franz. De verborgen boodschap van psychische stoornissen. De waarheid heelt de waan. Een revolutionaire kijk op psychosen en vormen van schizofrenie en de helende werking van familieopstellingen. Eeserveen: uitgeverij Akasha, tweede druk, 2009.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *