Dag 1 – Familieopstellingen 25 november 2012

Wat maakt een dag met familieopstellingen anders dan een avond, afgezien van een uitgebreide, warme en gezellige lunch?

Door een kleine groep deelnemers (5 vrouwen, 3 mannen) was het mogelijk om veel opstellingen te doen en iedereen er intens bij te betrekken: er was dan ook niemand die niet representeerde in een opstelling van een ander.

En zichtbaar werd ook hoe makkelijk allen, 11 mensen, in een mum van tijd samen een cirkel van veiligheid en vertrouwen kunnen creëren waarbij gigantisch veel ingangen tot verbinding, ontspanning en verdieping ontstaan, iets wat in cognitieve therapieën onmogelijk lijkt! 🙂

Duidelijk was ook de groei gedurende de dag… hoe vertakkingen van de ene opstelling tot wortels werden van de volgende. Waarbij het citaat dat Fred Rogers (van de Amerikaanse kindertelevisieserie “Mister Rogers’ Neighorhood”) altijd inspireerde, zijn ultieme waarheid bewees: “Frankly there isn’t anyone you couldn’t learn to love once you have heard their story.” 

Ieder volwassen mens heeft al een lange lange weg afgelegd en respect is altijd op zijn plaats!
In liefde buigen voor de ander, met het hoofd en in het hart. En voor jezelf, voor je eigen bestaan.

Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen
Is er een, die jij te gaan hebt.
Die ene is voor jou, die ene slechts
En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.

De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.

De keuze is de wijze hoe die weg te gaan
Met onwil om de kuilen en de stenen,
Met verzet omdat de zon een weg
Die door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan
Of met de wil om aan het einde van die weg
Milder te zijn en wijzer dan aan het begin.

De weg koos jou, kies jij ook hem?

Uit: “Tot overblijft wat echt is: jij” van Hans Stolp, naar Dag Hammarskjold

Bijzonder was ook de opstelling in stilte, waarbij de representanten zelf hun plek in de ruimte mochten zoeken en daarna vrij waren om de impulsen van hun hart en de bewegingen van hun lichaam te volgen, Een geluidloze opstelling… een serene zielendans… waarbij alle aanwezigen behalve de begeleider deelnamen… en iedereen gevoed werd.

Eenwording… dat bracht deze dag. 


Mocht jij zelfs nog iets willen delen over deze avond, dan kan dat hieronder.

6 gedachten over “Dag 1 – Familieopstellingen 25 november 2012

 1. 2012 was voor mij als teamlid van Opstellingen Amsterdam een bijzonder jaar: ik heb zoveel geleerd en van zoveel mogen genieten!

  Vooral de manier waarop mensen die elkaar niet kennen elkaar in zo’n korte tijd hun vertrouwen schenken… elkaar een inkijk geven in hun hart en ziel… en zich kwetsbaar tonen… Dat alleen al is zo helend en het ontroert me telkens weer. Ik voel me dankbaar en rijk.

  Het volgende citaat zou ik graag met iedere deelnemer aan onze familieopstellingen delen. Ik heb het altijd in mijn hart gedragen en het was me tijdens de opvoeding van mijn eigen kinderen telkens tot steun:

  “The original face of the child is so valuable that any trouble is worth it. It is so priceless that whatsoever you have to pay for it, it is still cheap; you are getting it for nothing. And the joy on the day you find your child with his original face intact, with the same beauty that he had brought into the world, the same innocence, the same clarity, the same joyfulness, cheerfulness, the same aliveness…. What more can you expect?”
  (Osho, Indiaas mysticus, in: The New Child, 1991)

  Ik weet niet beter dan dat wij allemaal… diep van binnen… nog steeds kind zijn. En dat oorspronkelijke gezicht… dat bezitten wij allemaal nog!
  Wat een geluk! 😀

 2. Lieve Tura, Gerard en Lies,
  In jullie verbinding ontstond de eerste stap naar veiligheid en bedding, waarin bijzondere, waardevolle, kwetsbare verbindingen net alle deelnemers gelegd werden… Waarlangs situaties duidelijk werden, gevoeld werden, geheeld werden… Voor mij persoonlijk heeft deze intense reis gister in een droom verder gewerkt en is er beweging…Dank jullie

 3. Goedemorgen allen,
  12.04 Net wakker, eindelijk goed kunnen uitrusten . 2012 sluit ik positief af, meer omdat dat wat mij van kinds af aan heeft bezig gehouden eindelijk zichtbaar is geworden.. Ik ben heel diep geraakt door deze opstelling, en meer omdat ik DAT toe liet , en het de gelegenheid gaf zich zelf te willen genezen , zonder mijn WIL er door heen te drukken. Door nederigheid naar het systeem toe kan genezing plaats vinden. Tura jij zegt het zo mooi ,in ons leeft altijd het kind, wordt weer het kind van je ouders, en wees die lieve ouder voor je zelf. Alleen dan kan genezing en groei plaats vinden..
  Nederigheid,
  Nederigheid is niet plek in jouw systeem verliezen of opeisen
  Nederigheid is niet strijden om jouw gelijk te krijgen
  Nederigheid is de ander ruimte bieden om zich zelf te zijn met zijn zwakke en sterke kanten en de ander hierin tegemoet te komen, en tegelijkertijd te kiezen voor je zelf.
  Nederigheid IS houden van je systeem zoals het IS ondanks de pijn en lijden die we voelen.
  Nederigheid schept kracht, geluk, liefde, leven, succes en geestelijke groei.
  Nederigheid is BEGRIP tonen.
  Nederigheid is LOSLATEN uit respect naar de ander..
  Bedankt lieve allen
  Liefs Lucia

 4. Zojuist mijn ouders gesproken via de telefoon… Wat een rust… Geen gevoel van wegvluchten en gesprek willen afbreken… Puur zijn… Geeft vertrouwen naar a.s zondag… Dan ga ik ze zien… Sinds afgelopen zondag tijdens de familieopstellingendag is er een steen verlegd in de rivier van het Leven… Dankbaar…

 5. En gister is geweest… De zon brak door… Samen met mijn ouders… Voor het eerst na bijna veertig jaar was ik ontspannen aanwezig… Verbonden in vrijheid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *