Avond 20 – Familieopstellingen 12 november 2014

Klein en fijn. Zeven vrouwen en één man verschenen in Mr. Bean voor onze laatste familieopstellingenavond van 2014. Een avond die in het teken kwam te staan van “verlangen”.

Genieten, nabijheid, verlangen om mezelf te zijn, acceptatie, vinden van balans, ontspanning, heerlijk één geheel en stilte, dat waren een paar van de laatste woorden waarmee deelnemers hun beleving van deze avond omschreven.

Die avond begon het voorwoord van Stef Bos uit het boek “Je verlangen – dwaallicht of kompas? Over verlangens, innerlijke verdeeldheid en vervulling” van Margriet Wentink.

‘Het kan zich tegen ons keren
Als een onmogelijkheid

Het kan een ruimte zijn
Voorbij de horizon

Het kan een waan zijn
Of een werkelijkheid

Een richting
Of een tweestrijd

Het kan ons naar beneden halen
En boven onszelf uit laten stijgen

Het kan ons gevangen houden
En bevrijden

Het kan ons samenbrengen
En ontwrichten

Het verlangen
Heeft twee gezichten”

 

Na de beginoefening – die iedere deelnemer de kans biedt om weer de ‘taal’ van het eigen lichaam te horen en te voelen – leidde het beeldrijke lied “Appels op de tafelsprei” van Toon Hermans de eerste opstelling in.

Daarin stond het “laten stromen van het verlangen” centraal. De aanvraagster stond zelf vanaf het begin in het veld, dat aangevuld werd met representanten voor het verlangen, twee onbekende factoren die steunend bleken te zijn en waarvan één van hen later ook oude overtuigingen bleek te zijn, het denken en het hart.

=
Na de pauze klonk het lied “Beej dich bin ik thoës”, een eigen lied  van Tura.

In plaats van een tweede opstelling werden er drie groepen van drie gemaakt waarmee het “spel van verlangen” gespeeld werd. Elke deelnemer mocht een kaart uitzoeken of blindelings trekken waarop een verlangen werd beschreven. En kreeg de kans om in het eigen groepje een representant voor dat verlangen op te stellen en een representant voor wat nog hindert. Waarbij zo min mogelijk  gesproken werd; het mocht echt beleefd worden van binnen uit.

De avond werd op verzoek afgesloten met Tura’s eigen bewerking van “Bridge over troubled water”.

Mocht jij nog iets willen vertellen over je ervaring op deze avond, dan kan je dat hieronder doen. Je emailadres wordt niet geopenbaard.

=

1 gedachte op “Avond 20 – Familieopstellingen 12 november 2014

  1. GENOTEN!: Gisteren avond de oogst gevierd bij de warme gastvrijheid van Mr. Bean Amsterdam. Zie https://www.opstellingenamsterdam.nl Diep dankbaar voor de verruimende energie die we elkaar het afgelopen jaar gegund en gemaakt hebben onder de bezielende begeleiding van het Hart-Trio Gerard Smets, Lies van Oekel en Tura Gerards Gerards. Wat een geschenk. Het is HART 3.0. Een bevrijdend verlangen. Zielendank! Ik verlang dat jullie doorgaan en ik schrijf het 4e jaar in. Ik voel me WELKOM.
    — geliefd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *