Avond 19 – Familieopstellingen 6 oktober 2014

Wow. Na een lange zomerpauze was het team van Opstellingen Amsterdam weer helemaal klaar voor een avondje met diepe gevoelens en nieuwe inzichten. En wonder boven wonder sloten Gerard, Lies en Tura deze avond voor het eerst sinds drie jaar af binnen de geplande tijd, terwijl de intensiteit van de opstellingen enorm was! 😀

16 vrouwen en 3 mannen waren erbij en zij spraken zich op het eind helder uit: liefde, ontroering, nederigheid, warmte, avondgebedje, zachtheid, dankbaar en geraakt… zomaar een paar van de prachtige typeringen.

De avond begon met een live vertolking van het lied “Gelukkig” van Stef Bos.

En het verhaaltje “ECHT” ging ongeveer als volgt:

‘Wat is ECHT?’ vroeg het Konijn op een dag, terwijl ze samen langs de kant van de kinderkamer lagen, voordat Nanny kwam om de kamer op te ruimen. ‘Betekent het iets in je hebben dat zoemt en een hendel die uit je steekt?’
“Echt” is niet hoe je bent gemaakt’, zei het Kale Paard. ‘Het is iets dat je overkomt. Als een kind erg, erg lang van je houdt, en niet alleen om met je te spelen, maar ECHT van je houdt, dan word je pas Echt.’
‘Doet dat pijn?’, vroeg het Konijn.
‘Soms’, zei het Kale Paard, want hij was altijd oprecht. ‘Als je Echt bent, vindt je pijn niet erg’.
‘Gebeurt het in één keer, zoals mechanisch opgewonden worden’, vroeg Konijn, ‘of beetje bij beetje?’
‘Het gebeurt niet allemaal in één keer’, zei het Kale Paard. ‘Je wordt het. Het duurt een poos. Daarom gebeurt het niet vaak met speelgoedjes die makkelijk kapot gaan, of scherpe randen hebben, of die voorzichtig bewaard moeten worden. 
In het algemeen ben je, tegen de tijd dat je Echt wordt, meestal kaal geknuffeld en zijn je ogen uitgevallen, sta je wankel in je scharnieren en zie je er erg haveloos uit. Maar dat geeft allemaal niet, want als je eenmaal Echt bent kun je niet lelijk zijn, behalve voor mensen die het niet begrijpen.’

 

In opstelling 1 stond de relatie tussen moeder en zoon centraal. Met representanten voor het verlangen, verantwoordelijkheid, de zoon, de aanvrager als zichzelf (moeder), een broer en een onbekende steun voor de verantwoordelijkheid. Sommige deelnemers stapten vanuit de groep spontaan in, zo voelbaar was de energie en de kracht. En het geheel ontplooide zich vloeiend op een verrassende en toch natuurlijke wijze.

=
Na de pauze klonk het lied “Rollin’ on the river | Proud Mary” van Creedence Clearwater Revival, waarbij de groep meezong. Ook dat was anders dan anders.
In opstelling 2 stond de aanvrager voor zichzelf in het midden van de kring en mocht zij rondkijken naar alle aanwezigen. Op het moment dat het woord ‘controle’ viel, was er meteen een representant voor controle en ontpopte de opstelling zich als met een vliegende start. Om te eindigen met krachtig steungebaren van alle vrouwen, wiegend en neuriënd rondom de aanvrager.

Wow! Wat een wonderlijk en mooi gebeuren is dit systemische werk toch!
Ook de uitbaters van Mr. Bean (Ceintuurbaan 326 te Amsterdam) op de achtergrond waren erdoor geraakt.

Dank. Dank. Dank.

Mocht jij nog iets willen vertellen over je ervaring op deze avond, dan kan je dat hieronder doen. Je emailadres wordt niet geopenbaard.

=

3 gedachten over “Avond 19 – Familieopstellingen 6 oktober 2014

  1. Een ECHTE WELLNESS-avond voor de ziel. Goed ontrolt, opgeruimd en warm naar huis. Zo’n avond gun je iedereen in het leven. Dank aan allen. Tot de volgende keer.

  2. Ik heb ongeveer een jaar (of anderhalf) geleden ook zelf een opstelling mogen doen bij Lies, Tura en Gerard. Ben daarna nog 2 keer geweest en daarna een tijd niet meer,nl tot afgelopen maandag. Ik herkende veel in opstelling 1 en vooral in opstelling 2. En prachtig om te merken dat ik in zo’n “korte” tijd, zo een grote groei heb doorgemaakt. Ik sta niet meer waar ik toen stond, en ECHT door de opstellingen. Het werkt nog door tot op de dag van vandaag!!!! Wat ben ik dankbaar dat ik Lies ooit ontmoet heb en hierdoor met opstellingen in aanraking ben gekomen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *